Απο πού προήλθαν πολλές γνωστές φράσεις


Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γελάει κάποιος όταν του καθαρίζουν  αυγά; Τι είναι ο αγλέορας; Γιατί να ζήσει ο Μάης για να φάει τριφύλλι και ποιος είναι αυτός ο πάγκος που πρέπει να κάτσουμε όλοι οι κατεργάρηδες; Για να μη μυρίζετε τα νύχια σας θα σας πω εγώ!

Τα έχει τετρακόσια

Η φράση ως γνωστόν χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει κάποιον που έχει τα λογικά του. Τι είναι όμως αυτό του τετρακόσια; Πρόκειται για τα δράμια. 400 δράμια αποτελούσαν 1 οκά (επίσημη μονάδα μέτρησης βάρους στην Ελλάδα μέχρι το 1959). Άρα, είναι αυτός που είναι πλήρης, δεν του λείπει καθόλου μυαλό. Σε αντίθεση με αυτόν υπάρχει εκείνος που «δεν έχει δράμι μυαλό».



Θα μυρίσω τα νύχια μου

Χρησιμοποιείται για κάποιον που ψάχνει να βρει απάντηση σε ένα άγνωστο ερώτημα. Η φράση προέρχεται από την αρχαιότητα. Στα μαντεία της εποχής, οι ιέρειες βουτούσαν τα νύχια τους σε ένα υγρό φτιαγμένο από δαφνέλαιο. Ύστερα έφερναν τις άκρες των δαχτύλων τους κοντά στη μύτη και εισέπνεαν το υγρό. Με αυτό τον τρόπο έπεφταν σε ένα είδος ύπνωσης και έτσι μπορούσαν να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Η κίνηση αυτήν έδινε την αίσθηση στον επισκέπτη πως μύριζαν τα νύχια τους.



Αυγά σου καθαρίζουν

Είναι μια φράση που σήμερα χρησιμοποιείται για κάποιον που γελάει ακατάπαυστα και κυρίως αναίτια. Προήλθε από την αρχαία Ρώμη. Κάθε χρόνο 15 του Μάη οι Ρωμαίοι διοργάνωναν γιορτή για τους θεούς Αφροδίτη και Διόνυσο. Κατά τη διάρκεια της γιορτής ξεσπούσε αβγοπόλεμος. Στη γιορτή συμμετείχαν πολίτες απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα γέλια (παρότι ο αβγοπόλεμος διαρκούσε μόνο μια ημέρα) εξακολουθούσαν για αρκετές εβδομάδες.

Έφαγα χυλόπιτα


Μια φράση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ερωτική απογοήτευση. Όσο κι αν μοιάζει περίεργο είναι μια φράση που είχε κυριολεκτική σημασία. Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης γιατρός από τα Γιάννενα, με το όνομα Παρθένης Νένιμος. Αυτός ισχυριζόταν ότι έχει βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους. Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό , ψημένο στο φούρνο. Όσοι , λοιπόν, αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση θα έλυναν  το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα!  

Έφαγε τον αγλέορα

Αναφέρεται σε όσους τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ο  «αγλέορας» είναι δηλητηριώδες φυτό  που χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Η χρήση του φυτού προκαλεί έντονη δυσφορία. Η παροιμιώδης έκφραση «έφαγε τον αγλέουρα», κατά μία άποψη προέρχεται από την συνήθεια των Βυζαντινών να κάνουν χρήση του αγλέορα για να προκαλέσουν εμετό και να ξαλαφρώσουν το στομάχι από το πολύ φαγητό.

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι

Η παροιμιώδης φράση «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» χρησιμοποιείται για κάτι που αργεί να πραγματοποιηθεί ή είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ. Η φράση αν και μας είναι πολύ γνωστή, αν την παρατηρήσουμε προσεκτικά θα δούμε ότι δε βγάζει κανένα νόημα. Κι αυτό γιατί η φράση δεν αναφέρεται στον μήνα Μάη αλλά στον ποδοσφαιριστή Ανέστη Μάη. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής φημιζόταν για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες αλλά και για τη σκληρότητά του ως άνθρωπος. Κάποια στιγμή ο ποδοσφαιριστής έπαθε μαλάρια (ελονοσία) και ήταν στο σπίτι του κλινήρης. Εκείνη την περίοδο η ομάδα ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό που έχει σήμα του το τριφύλλι. Λέγεται λοιπόν ότι κάποιοι συνάδελφοί του τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του και για να τον πειράξουν του είπαν: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», εννοώντας τον Παναθηναϊκό. Τώρα, αν η ιστορία είναι μύθος ή πραγματικότητα προφανώς δεν μπορεί πλέον να διασταυρωθεί.

Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι

Η φράση σημαίνει πως θα συμβεί κάτι τόσο αστείο που θα γελάσουν όλοι μηδενός εξαιρουμένου. Η φράση προέρχεται από τίτλο γελοιογραφίας του Φωκίωνα Δημητριάδη, η οποία δημοσιεύτηκε το 1945 στην εφημερίδα τα «Νέα». Εκεί σατιρίζεται ο πολιτικός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης με ένα κατσίκι με γραμμοσκιάσεις που ονομάστηκε «παρδαλό».

Κάνει την πάπια

Φράση αναφέρεται σε όποιον προσποιείται τον ανήξερο. Και πάλι η φράση με τα χρόνια έχει παραποιηθεί, αφού στην αρχική της μορφή δεν αναφερόταν στην γνωστή μας πάπια αλλά στον Παπία, ευνούχο υπάλληλο της βυζαντινής αυλής. Παπίας στη βυζαντινή εποχή ήταν ο κλειδοκράτορας και ο έμπιστος αυλικός. Κάποτε, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Βασίλειος Β’ , Παπίας του παλατιού έγινε ο Ιωάννης Χανδρινός άνθρωπος με σκληρά αισθήματα, ύπουλος και ψεύτης. Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα , άρχισε να διαβάλει τους πάντες. Όταν κάποιος του παραπονιόταν πως τον αδίκησε , ο Χανδρινός προσποιούταν τον έκπληκτο και τα μάτια του βούρκωναν υποκριτικά.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Η φράση «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», που σήμερα χρησιμοποιείται για να περιγράψει την επιστροφή στη ρουτίνα και την επαναφορά στην τάξη, είχε κυριολεκτική σημασία. Κατεργάρηδες ονομάζονταν οι εργάτες που δούλευαν καταναγκαστικά, συνήθως εκτίοντας κάποια ποινή, στα κωπηλατικά ιστιοφόρα πλοία, δηλαδή τα κάτεργα. Οι κωπηλάτες κάθονταν σε ξύλινους πάγκους, αλλά όταν φυσούσε αέρας και το πλοίο μπορούσε να κινηθεί με το πανί, πολλοί απομακρύνονταν από το πόστο τους. Όταν ο αέρας σταματούσε, ακουγόταν από τους ανώτερους η εντολή: «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»! 


Του έβαλε τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι

Και αυτή η φράση έχει βυζαντινή προέλευση. Αναφέρεται σε κάποιον που έχει ζοριστεί πολύ χωρίς τη θέλησή του. Είναι άρρκηκτα συνδεδεμένη με το είδος τιμωρίας που επιβαλόταν στους νάνους, τους οποίους συνήθιζαν να έχουν όλοι οι αυτοκράτορες την εποχή εκείνη.Οι αυτοκράτορες είχαν τους νάνους, προκειμένου να τους διασκεδάζουν στα συμπόσια τους. Οι νάνοι αυτοί ονομάζονταν «τζουτζέδες» και ασκούσαν μεγάλη επιροή στους αυτοκράτορες . Όμως όταν έπεφταν σε βαρύ παράπτωμα τιμωρούνταν με μια περίεργη τιμωρία. Τους έβαζαν τα δυο πόδια μέσα στο ίδιο υπόδημα και τους άφηναν να κυκλοφορούν, χοροπηδώντας. Η τιμωρία αυτή κρατούσε από τέσσερις μέχρι έξι μήνες. Στο τέλος, ο νάνος δεν μπορούσε να κρατήσει περισσότερο το αφάνταστο αυτό μαρτύριο και έπεφτε στα πόδια του αυτοκράτορα, για να του ζητήσει έλεος.

Comments

Popular Posts