Πώς να βοηθήσω τα παιδιά να προσαρμοστούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.


Back to reality (σε άπταιστα Ελληνικά…)! Τι κι αν ο Αύγουστος μετράει ακόμα τις τελευταίες του ημέρες; Τι κι αν μισείτε θανάσιμα όποιον σας εύχεται «Καλό χειμώνα»; Τι κι αν προσπαθώντας να ξορκίσετε το κακό, επιχειρείτε τις τελευταίες σας βουτιές στη θάλασσα; Η αλήθεια είναι μια και μας κοιτά χαιρέκακα από την άκρη της πόρτας… Το καλοκαίρι ΤΕΛΕΙΩΣΕ


Γι’ ακόμα μια φορά ο χρόνος κύλησε σαν το νεράκι και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Κι αν αυτό προκαλεί σε μας μια δόση μελαγχολίας, σκεφτείτε τι προκαλεί στους μικρούς μας φίλους! Μια αναδρομή στο παρελθόν θα σας πείσει. Εκείνος ο κόμπος στο λαιμό; Εκείνο το σφίξιμο στο στήθος; Εκείνη η αντίστροφη μέτρηση των ημερών μέχρι να φτάσει η «καταραμένη» 11η Σεπτεμβρίου; Είμαι σίγουρη πως σας είναι πολύ γνώριμα.
Η ανεμελιά των διακοπών για ένα παιδί σημαίνει αποφυγή οποιουδήποτε προγράμματος. Το ξυπνητήρι δε χτυπάει το πρωί, το ωράριο του βραδινού ύπνου είναι ελεύθερο, το παιχνίδι απεριόριστο, οι διατροφικές συνήθειες προσαρμοσμένες στην καλοκαιρινή ευτυχία! Όταν όλα αυτά πρέπει ν’ αλλάξουν άμεσα, οι χειρισμοί του γονέα οφείλουν να είναι λεπτοί, ώστε να μεταβούμε όλοι ομαλά στην πραγματικότητα.

Πάμε, λοιπόν, με τη βοήθεια της ψυχολογίας να ανακαλύψουμε 7 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απαλύνουμε αυτή τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Να κάνουμε δηλαδή την προσαρμογή των παιδιών μας στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας όσο πιο ανώδυνη γίνεται.

  
  • Η προσαρμογή πρέπει να γίνει σταδιακά, ξεκιν ώντας τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των υποχρεώσεων. Εκεί που το παιδί κοιμόταν στις 12, σταδιακά πρέπει ν’ αρχίσει να κοιμάται στις 11:30 και έπειτα στις 11:00, μέχρι να επιστρέψει στο ωράριο του χειμώνα. Μια πρόβα για πρωινό ξύπνημα δε θα ήταν κακή ιδέα.

  • Ο διάλογος είναι το Α και το Ω σε όλες τις καθημερινές δυσκολίες. Μιλήστε στα παιδιά σας προσπαθώντας να τους τονίσετε τα θετικά της επιστροφής. Η συνάντηση με τους φίλους, τα πάρτυ του χειμώνα, η επιστροφή σε μια αγαπημένη δραστηριότητα, θα το κάνουν σίγουρα να νιώσει καλύτερα. Και φυσικά οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμαστε!

  • Πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας για τα απαραίτητα ψώνια. Διαλέξτε μαζί ό,τι σας χρειάζεται: σχολικός εξοπλισμός, μια καινούρια τσάντα, χρωματιστά τετράδια, ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια ή φόρμες. Είναι μια διαδικασία που σίγουρα θα ευχαριστήσει τα παιδιά.

  •  Γίνετε εσείς το σωστό παράδειγμα γι’ αυτή την αλλαγή. Περάστε λιγότερη ώρα στην τηλεόραση και στο τάμπλετ. Πηγαίνετε για ύπνο πιο νωρίς και αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αν αλλάξουμε εμείς, σίγουρα θα πείσουμε πιο εύκολα και τα παιδιά μας.

  •  Αρχίστε να βάζετε δειλά δειλά πρόγραμμά. Ένα πρόγραμμα που θα θυμίζει τις συνήθειες του χειμώνα. Ενημερωθείτε από τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες για τα νέα ωράρια και καν τε τις καλύτερες επιλογές, ώστε το φορτίο να μοιραστεί σωστά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Μην τ’ αφήσετε τελευταία στιγμή , για να έχετε δυνατότητες επιλογής.

  • Μην προκαλείτε άγχος! Η υπενθύμιση των περσινών προβλημάτων , η εμμονή στους βαθμούς, η σύγκριση με τα αδέρφια ή με τους συμμαθητές, σίγουρα δεν ενδείκνυται αυτή τη χρονική στιγμή. Ελέγξτε τις αντοχές του παιδιού σας. Προσθέστε του τόσες δραστηριότητες, όσες μπορεί ν’ αντέξει. Μην του προκαλείτε επιπλέον άγχος , που δε θα είναι δημιουργικό.  

  •  Τέλος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην έντονη άρνηση κάποιον παιδιών. Αν παρατηρείτε έντονη θλίψη και μελαγχολία ή και θυμό με άρνηση, σκεφτείτε πως κάτι μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά. Ψάξτε τι είναι αυτό που τα προκαλεί. Κάτι που συνέβη την προηγούμενη χρονιά; Δυσκολία στην κοινωνικοποίηση; Μαθησιακές δυσκολίες; Μήπως προβλήματα στην ακοή ή στην όραση; Ακούστε με προσοχή τι έχει να σας πει το παιδί σας. 


Η ανεμελιά των διακοπών είναι ωραία ακριβώς επειδή κάποτε τελειώνει. Το πρόγραμμα και η ρουτίνα μπορεί να μας προκαλούν θλίψη στην αρχή αλλά σύντομα θα μετατραπούν σε σιγουριά και δημιουργικότητα. Σκεφτείτε πως είστε σκαρφαλωμένοι σ’ ένα ψηλό βράχο και επιχειρείτε την τελευταία σας βουτιά. Κλείστε τα μάτια, πάρτε μια βαθιά ανάσα και…..


ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ



Comments