10 πραγματικά εύκολα γεύματα για το σχολείο



Λιγότερο από μια εβδομάδα έμεινε και το κουδούνι του σχολείου θα χτυπήσει ξανά. Και το πρόβλημα, για εμάς που δεν φημιζόμαστε για τις μαγειρικές μας ικανότητες, μεγάλο και σημαντικό! Τι θα πρέπει να ετοιμάζουμε σε καθημερινή βάση για τα παιδιά μας; Και να είναι και λίγο υγιεινό (να αποβάλλουμε τις τύψεις); Και να είναι και λίγο μαμαδίστικο (μη μας πουν και ανεπρόκοπες); Και να είναι και πολύ νόστιμο (μη μας το γυρνάνε άθικτο κάθε μέρα); Και κυρίως να γίνεται εύκολα και γρήγορα (πραγματικά εύκολα και γρήγορα…);
Νομίζω οι μάγειρες / μαγείρισσες σε τηλεόραση και διαδίκτυο μας κοροϊδεύουν. Μας παρουσιάζουν μια πραγματικά «εύκολη» συνταγή, που γίνεται μέσα σε 10 λεπτά κι εμείς για να την ετοιμάσουμε θεωρούμε ότι χρειάζεσαι να έχουμε φοιτήσει τουλάχιστον 2 χρόνια σε σχολή μαγειρικής. Άσε που η πιο απλή από αυτές, θέλει 20 υλικά, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ  λιναρόσπορου και φινόκιο.  Όχι, παιδιά δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες συνταγές! Ούτε έχουμε το χρόνο να μείνουμε όλη μέρα μέσα στην κουζίνα προκειμένου να ετοιμάσουμε ένα μικρό γεύμα.
Για όλους αυτούς τους λόγους έψαξα και βρήκα 10 πραγματικά εύκολες και απλές συνταγές, με υλικά που έχουμε όλοι στο ψυγείο μας ή που μπορούμε να βρούμε στην  υπεραγορά της γειτονιάς μας. Συνταγές που δε θα μας κρατήσουν πάνω από μισή ώρα στην κουζίνα και που γίνονται με τη βοήθεια ενός αναμίκτη, ενός ταψιού και του φούρνου μας! Πάμε να τις δούμε, λοιπόν, μαζί και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!

1) Αυγοφέτες

Υλικά:
  •  6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί   
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  •  λίγο αλάτι
  • σπορέλαιο

Σ’ ένα δοχείο χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Βουτάμε μέσα τις φέτες του ψωμιού να βραχούν καλά και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και απ’ τις δύο μεριές. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Συμβουλή:
Δυστυχώς, δεν ετοιμάζονται από το προηγούμενο βράδυ αλλά είναι υπόθεση 15 λεπτών. Αν θέλετε να γίνουν γλυκές, αρκεί να προσθέσετε βανίλια και να τις περιχύσετε με μέλι!

2)       Μηλόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά:
  • ·         500 γρ. ζάχαρη
  • ·         250 γρ. μαργαρίνη
  • ·         6 αυγά
  • ·         3 βανίλιες
  • ·         150 γρ. καρύδια τριμμένα
  • ·         σταφίδες
  • ·         400 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • ·         6 μήλα σε μικρά κομμάτια
  • ·         μπόλικη κανέλα

Στον αναμίκτη χτυπάμε τη ζάχαρη με το λιωμένο βούτυρο , μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα στο μίγμα. Ρίχνουμε τις σταφίδες, την κανέλα, τις βανίλιες και τα καρύδια. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι. Στο τέλος, σταματούμε τον αναμίκτη, προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα. Ψήνουμε στους 180ο, σε προθερμασμένο φούρνο, για 50’60’ , μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας.

Συμβουλή:
Γίνεται από το προηγούμενο βράδυ, είναι μοσχομυριστή και πεντανόστιμη και σίγουρα θα σας λύσει τα χέρια για περισσότερες από 1 ημέρες. 

3)    Τυροπιτάκια

Υλικά:
Για τη ζύμη
  • ·         2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • ·         2 κεσεδάκια αλεύρι γ.ο.χ.
  • ·         1 κεσεδάκι ηλιέλαιο

Για τη γέμιση
  • ·         200 γρ. φέτα τριμμένη
  • ·         200 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • ·         λίγο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
  • ·         2 αυγά

Βάζουμε όλα τα υλικά στον αναμίκτη και χτυπάμε με το φτερό (αν υπάρχει). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα δοχείο. Κάνουμε μικρά μπαλάκια με τη ζύμη, τα ανοίγουμε και τα γεμίζουμε με λίγη γέμιση. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , πάνω – κάτω, στους 200ο  μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15’ – 20’ ).

Συμβουλή:
Ξέρω ξέρω. Τυροπιτάκια έχει και ο φούρνος. Είπαμε, όμως, είναι θέμα γοήτρου και….οικονομίας!

4)     Πίτσα φούρνου με ψωμί του τοστ

Υλικά:
  • ·         4-5 φέτες ψωμί τοστ χωρίς κόρα (ανάλογα με το ταψί σας)
  • ·         6 αυγά
  • ·         1 πιπεριά
  • ·         4 φέτες ζαμπόν (ή οποιοδήποτε αλλαντικό επιθυμείτε)
  • ·         150 γρ. τυρί τριμμένο (της επιλογής σας)
  • ·         αλάτι – πιπέρι – ρίγανη


Τοποθετώ σ’ ένα τετράγωνο ταψί αντικολλητικό χαρτί. Στρώνω τις φέτες του τοστ. Σ’ ένα δοχείο χτυπάω τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υλικά ψιλοκομμένα. Συμπληρώνω τα μυρωδικά και ανακατώνω καλά. Περιχύνω με το μίγμα μου τις φέτες του τοστ. Ψήνω στον αέρα στους 180ο για 20’ 25’.

Συμβουλή:
Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε ό,τι υλικά επιθυμείτε π.χ. ελιές ή μανιτάρια. 

5)     Μπάρες δημητριακών με ταχίνι

Υλικά:
  • ·         130 γρ. ταχίνι
  • ·         100 γρ. μέλι
  • ·         50 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια
  • ·         50 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα βερίκοκα
  • ·         150 γρ. δημητριακά ολική άλεσης
  • ·         100 γρ. νιφάδες βρώμης


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο . Ανακατεύουμε τα υλικά σ’ ένα δοχείο και στρώνουμε το μείγμα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε 5’ – 9’ λεπτά στο φούρνο ανάλογα με το πόσο μαλακή θέλετε τη μπάρα ή τραγανή. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια ορθογώνια.

Συμβουλή:
Είναι πολύ της μόδας και μετά από ένα τέτοιο μικρό γεύμα σίγουρα θα έχετε ένα παιδί γεμάτο ενέργεια και χορτάτο για πολλή ώρα. 

6)  Κρύες τορτίγιες με κοτόπουλο

Υλικά:
  • ·         1 πακέτο έτοιμες τορτίγιες
  • ·         2 στήθη κοτόπουλο
  • ·         150 γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο (ή ό,τι άλλο θέλετε)
  • ·         1 αγγούρι
  • ·         1 καρότο
  • ·         μαγιονέζα (ή μουστάρδα)


Βράζουμε τα στήθη κοτόπουλο και τα κόβουμε σε κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το αγγούρι και τρίβουμε το καρότο. Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά σ’ ένα μπολ και τα ανακατώνουμε με το τυρί.  Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, ώστε να πάει παντού. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να δέσουν όλα μαζί. Τέλος, παίρνουμε μια τορτίγια, βάζουμε μέσα τη γέμιση, τυλίγουμε, την κλείνουμε σε μεμβράνη και είναι έτοιμη!

Συμβουλή:
Συντηρείται στο ψυγείο, οπότε το πρωί το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την τοποθετήσετε στην τσάντα. Μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε πολύχρωμες πιπεριές.


7) Κριτσίνια καρότου

Υλικά:
  • ·         500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ·         100 γρ. ελαιόλαδο
  • ·         4 καρότα μέτρια
  • ·         100 γρ. νερό
  • ·         ½ κ.γ. αλάτι


Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη. Ανακατώνουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε μπαστουνάκια. Τα βάζουμε μαζί με λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35’ στους 160ο στον αέρα.

Συμβουλή:
Φυσικά διατηρούνται αρκετές ημέρες και μαζί με λίγο τυράκι και ντομάτα,  τρώγονται εύκολα και ευχάριστα!

8) Κέικ πορτοκάλι

Υλικά:
  • ·         2 κούπες φαρίνα κοσκινισμένη
  • ·         1 φακελάκι μπέικιν
  • ·         1 κούπα ζάχαρη
  • ·         3 αυγά
  • ·         1 κούπα ηλιέλαιο
  • ·         1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • ·         1 βανίλια


Χτυπάμε με τον αναμίκτη τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Μόλις αφρατέψουν, ρίχνουμε τα αυγά ένα – ένα. Ενώνουμε τη φαρίνα με το μπέικιν και τη βανίλια και αρχίζουμε σιγά σιγά να τα ρίχνουμε στο δοχείο , εναλλάξ με το χυμό πορτοκάλι. Τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά. Αλευροβουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μίγμα μέσα. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 35’ – 40’. Ελέγχουμε με την καθαρή οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί . Αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Συμβουλή:
Κλασικό και αγαπημένο. Μια σίγουρη επιλογή που τρώγεται τέλεια με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι!

9)       Ατομικά ελιόψωμα

Υλικά:
  • ·         500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ·         1 κ.γ. αλάτι
  • ·         1 κ.σ. ζάχαρη
  • ·         2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • ·         1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ·         θυμάρι και δεντρολίβανο ψιλοκομμένα
  • ·         100 γρ. ελιές ξαρμυρισμένες (κομμένες σε ροδέλες)
  • ·         275-300 ml χλιαρό νερό


Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές και τα μυρωδικά στον κάδο του αναμίκτη και χτυπάμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Όταν η ζύμη ξεκινήσει να ξεκολλάει από τον πάτο , προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για ακόμα 1-2 λεπτά. Λαδώνουμε ένα δοχείο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’ , σκεπάζοντας με μια μεμβράνη. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και τα χέρια μας και φτιάχνουμε ατομικά καρβελάκια. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  για 35’. Μετά τα 35’ κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170ο και ψήνουμε για άλλα 10’-15’.

Συμβουλή:
Φήμες λένε πως αντί για ελιά μπορούμε να βάλουμε φέτα και να γίνουν τυρόψωμα!!! 

10)      Ζυμαρόπιτα

Υλικά:
  • ·         2 αυγά
  • ·         1 κεσεδάκια γιαούρτι
  • ·         2 κεσεδάκια αλεύρι
  • ·         1 ½ κεσεδάκι νερό
  • ·         τυρί φέτα
  • ·         ελαιόλαδο

Προθερμαίνουμε το φούρνο έχοντας μέσα το ταψί στους 200ο . Ρίχνω 2-3 κουταλιές λάδι στο ταψί να κάψει και έπειτα το μίγμα με όλα τα υλικά. Ρίχνω από πάνω τη φέτα και την απλώνω , ώστε να πάει παντού. Προσθέτω λίγο λάδι ακόμα. Μόλις κοκκινίσει είναι έτοιμη!

Συμβουλή:
Αγαπημένη τεμπελόπιτα! Την ξέρω καλά! Την έχω φάει πολύ! Την συνιστώ ανεπιφύλακτα! 

Φυσικά και επιτρέπονται τα έτοιμα κρουασάν , τα τσουρέκια, τα τοστ, τα κατεψυγμένα κεφτεδάκια και οι κοτομπουκιές! Όλα επιτρέπονται όταν δεν υπάρχει δόση υπερβολής! Απλά νομίζω πως αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια τέτοια δημιουργική προσπάθεια. Και πού ξέρετε μπορεί να έχουμε και συμπαράσταση απ’ τους μικρούς μας φίλους! Καλή επιτυχία ,λοιπόν, και άμα έχετε καμιά άλλη τέτοια «τεμπέλικη» ιδέα, πείτε μας να τη μάθουμε κι εμείς!

Μια συμβουλή ακόμα: 
Ό,τι περισσέψει παρ τε το στη δουλειά!

Comments