Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τη Χιονάτη και την Πεντάμορφη και το Τέρας


Παραμύθια χιλιοειπωμένα, μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες, αποτυπωμένα σε μικρή και μεγάλη οθόνη εκατοντάδες φορές. Αγαπημένες ιστορίες που τις ξέρουμε όλοι και περνάνε από γενιά σε γενιά χωρίς να χάνουν καθόλου από την ομορφιά τους. Για μένα ήταν μεγάλο ξάφνιασμα όταν έμαθα πως οι ιστορίες αυτές είναι στηριγμένες σε αληθινά γεγονότα. Δεν είναι παραμύθια που δημιούργησε απλά κάποιος ανθρώπινος νους αλλά εμπνεύστηκαν από τραγικά γεγονότα μιας άλλης εποχής. Σας παίρνω μαζί σ’ αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, που εμένα με έχει συγκλονίσει.

Η Χιονάτη και οι εφτά Νάνοι
Η πραγματική Χιονάτη , λοιπόν, ήταν μια κόμισσα που γεννήθηκε στη Γερμανία το 1533.  Το όνομά της Μαργκαρέτα. Ο αδερφός της κατείχε ένα ορυχείο χαλκού στο οποίο δούλευαν παιδιά της περιοχής. Οι συνθήκες εργασίας άθλιες. Παιδιά που εργάζονται καθημερινά 12 ώρες, σε σκληρή χειρονακτική εργασία, υποσιτισμένα και συνεχώς άρρωστα. Εμφάνιζαν συχνά παραμορφώσεις και αναπηρίες, ενώ δεν ψήλωναν και οι Γερμανοί συνήθιζαν να τα αποκαλούν «νάνους». Η Μαργκαρέτα , όμως , είχε πολύ καλή σχέση μαζί τους. Τα φρόντιζε και τα αγαπούσε ιδιαίτερα!

Για κακή της τύχη, μεγάλωνε με μια μητριά, η οποία προσπαθώντας να την ξεφορτωθεί την έστειλε στα 16 της χρόνια, με το ζόρι, στην αυλή του βασιλιά των Κάτω Χωρών. Εκεί γνωρίστηκε με τον πρίγκιπα της Ισπανίας και έγινε ερωμένη του. Κανείς , όμως, δεν ενέκρινε αυτό το δεσμό και κυρίως ο βασιλιάς. Ο γάμος αυτός δε θα του έφερνε καμία πολιτική ωφέλεια και έτσι έπρεπε η Μαργκαρέτα να βγει από τη μέση. Έτσι, η κοπέλα είχε την ίδια τύχη με τη Χιονάτη του παραμυθιού, αφού δηλητηριάστηκε από τη μυστική Ισπανική αστυνομία, κατόπιν εντολής του βασιλιά. Ο γιός του , αφού καλοπαντρέυτηκε, έμελλε να γίνει ο Φίλιππος ΙΙ της Ισπανίας. 


Κι αν νομίζετε  πως ο δηλητηριασμός με το μήλο ήταν έμπνευση των αδερφών Γκριμ, που έγραψαν το παραμύθι, θα σας πω πως μάλλον με αυτόν ακριβώς τον τρόπο δηλητηριάστηκε και η Μαργκαρέτα. Εξάλλου, η πρακτική της δηλητηρίασης με το μήλο ήταν γνωστή στην κομμώπολη που μεγάλωσε η κοπέλα. Συνήθιζαν , λέει , να δηλητηριάζουν τα μήλα , για να μην τα κλέβουν τα παιδιά. Άκου να δεις…
Η ιστορία πέρασε από στόμα σε στόμα, μέχρι που το 1812 έγινε παραμύθι από τους αδερφούς Γκριμ. Μια ιστορία που δυστυχώς για τη Μαργκαρέτα δεν είχε ούτε όμορφο πρίγκιπα ούτε αίσιο τέλος. 


Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Ο Πέντρο Γκονζάλες, γεννήθηκε το 1537 στην Τενερίφη. Έπασχε από το σύνδρομο του λυκάνθρωπου ή πιο απλά από υπερτρίχωση. Το 1547, αφού προφανώς θεωρούνται άγριο ζώο, χαρίστηκε απ’ τον πατέρα του, στο βασιλικό ζωολογικό κήπο της Γαλλίας.



Η περιέργεια του βασιλιά Ερρίκου Β’ να διαπιστώσει αν αυτό το πλάσμα που έμοιαζε με άνθρωπο είχε και τις ικανότητες ενός ανθρώπου, τον έκανε να ορίσει δασκάλους που θα αναλάμβαναν τη μόρφωση του Πέντρο. Ο Πέντρο αποδείχτηκε εξαιρετικά ευφυής. Επίσης, ανέπτυξε πολύ ευγενική συμπεριφορά, γεγονός που έκανε τους ανθρώπους της βασιλικής αυλής να τον συμπαθήσουν.

Η βασίλισσα , λοιπόν, θέλησε να του δώσει την ευκαιρία να παντρευτεί κι έτσι του γνώρισε την Κατερίνα, κόρη δικαστικού. Λέγεται, μάλιστα , πως τη δωροδόκησε για να την πείσει. Απέκτησαν μαζί 7 παιδιά, 4 από τα οποία κληρονόμησαν την υπερτρίχωση από τον πατέρα τους. Τα παιδιά αυτά, σε αντίθεση με τον πατέρα τους, δωρίστηκαν σε ευγενείς σαν ανώτερα σε ευφυΐα όντα.  
Το ζευγάρι αποσύρθηκε στην Ιταλία, όπου έζησε για τα επόμενα 40 χρόνια. Κανείς δεν ξέρει αν η Κατερίνα ερωτεύτηκε το «τέρας» της πραγματικά, πάντως φαίνεται να έζησε ευτυχισμένα μαζί του για 4 δεκαετίες.  Η ιστορία του δεν ήταν γνωστή , μέχρι που το 1746  γράφτηκε απ την Γαλλίδα συγγραφέα Ζαν – Μαρί Λεπρένς. Το τέρας δεν έγινε ποτέ όμορφος πρίγκιπας , μα και το πραγματικό νόημα του παραμυθιού αυτό δεν είναι; Πώς η ομορφιά κρύβεται μέσα μας!

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!!!!


Comments