Γιατί να επιλέξω το "Αναγνωστήριό μας"

Τι είναι τα κέντρα μελέτης; 

Το  κέντρο μελέτης είναι ένας σύγχρονος χώρος στον οποίο το παιδί θα κατορθώσει να προετοιμαστεί για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας μέσα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση καταρτισμένων παιδαγωγών. Το έμπειρο προσωπικό είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί να ολοκληρώσει τα μαθήματά του μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, μπορεί να υποστηρίξει το παιδί στην κατανόηση της ύλης με την επεξήγηση αποριών και δυσνόητων σημείων. 

Γιατί να τα επιλέξω;

  1. Η παρουσία άλλων παιδιών στον ίδιο χώρο δρα ευεργετικά για την κοινωνικοποίηση και οδηγεί στην ανάπτυξη ενός κλίματος συνεργασίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των παιδιών. Η συνεργασία, όταν είναι εποπτευόμενη και καθοδηγούμενη από εκπαιδευτικούς, έχει φανεί από επιστημονικές έρευνες ότι ενισχύει τη μάθηση.

  2. Στο κέντρο μελέτης αναπτύσσεται και ενισχύεται η αυτάρκεια, η πρωτοβουλία και η υπευθυνότητα των μικρών μαθητών, αφού αυτοί μαθαίνουν σταδιακά να αναλαμβάνουν ευθύνες για την οργάνωση του διαβάσματός τους,  του μαθησιακού τους υλικού (βιβλία, τετράδια, τσάντα, γραφική ύλη κτλ), αλλά και να προσαρμόζονται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να το τηρούν, αποκτώντας τη δεξιότητα της έξυπνης αξιοποίησης του χρόνου. Έτσι, αυτονομούνται σταδιακά και αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους αποτελεσματικά.

  3. Οι μαθητές αποκτούν, ακόμη, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αντίληψη των ικανοτήτων τους, καθώς εκπαιδεύονται στη διαχείριση της έκθεσης στην ομάδα και της πιθανής αποτυχίας και μαθαίνουν να αξιοποιούν τα λάθη τους προς όφελος της μάθησης, αντί να τα φοβούνται.

  4. Εξοικονομείται χρόνος ώστε να υπάρχει καθημερινά η δυνατότητα για παιχνίδι και διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες.

  5. Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι γονείς απεμπλέκονται από την κατ’ οίκον μελέτη και παύουν οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις με τα παιδιά τους για το ζήτημα αυτό. Οι γονείς σταματούν να θεωρούν το διάβασμα ένα κοινό πρόβλημα ή και μια προσωπική τους ευθύνη, χαλαρώνουν και οι ίδιοι και αισθάνονται μεγαλύτερη ικανοποίηση.


Comments